Left Fortsett å handle
Din Bestilling

Du har ingen varer i handlekurven din

Mandag til fredag : 09:00 - 18:00 / Tlf: 22 23 33 33
Språk

Periodontitt

Periodontitt behandling hos Tannlege i Oslo

Periodontitt er en tannkjøttsykdom som starter med en betennelse i tannkjøttet og senere sprer seg til kjevebenet. Langsomt har den alvorlige tannkjøttsbetennelsen medført at det vevet som fester tannen, brytes ned og symptomene kan være at tennene blir løse og til slutt kan falle ut. Periodontitt er en langsomt utviklende, kronisk sykdom, og det vil alltid være risiko for at sykdommen vender tilbake.

Informasjon

Hva er periodontitt

Hovedårsaken er vanligvis matrester igjen på tennene i tannkjøttet. Dette skaper grunnlag for dannelse av plakk og tannstein, som gir god grobunn for bakterier. Bakteriene forårsaker betennelse i området (gingivitt) og kan også forårsake hull i tennene (tannråte), derfor er god tannhygiene og regelmessige kontroller viktige for å opprettholde god munnhelse.


Periodontitt er den vanligste årsaken til tanntap. Det er en betennelsessykdom som først og fremst
rammer vevet som holder tannen på plass. Denne sykdommen rammer mange mennesker og er den
vanligste årsaken til tanntap i Norge.


Periodontitt er vanligvis et sakte voksende problem. Hvis du ikke får behandling, kan det ta flere år
før en eller flere tenner forsvinner. Alvorlige symptomer oppstår ofte først i sluttfasen, i form av
hevelse, smerter og løsne tenner. Røykere utvikler periodontitt mye raskere og mulige konsekvenser
vises ikke tidligere enn ikke- røykere. Hvis du røyker og merker ubehag kontakt en tannlege.

Panoramarøntgen

En panoramarøntgen, også kjent som panoramaradiografi, er et todimensjonalt bilde av hele munnen din. Den fanger opp overkjeven, underkjeven, tenner, tidsmessige kjeveledd (TMJ) og omkringliggende strukturer. Den gir en bred oversikt over tannhelsen din og er nyttig for å evaluere forhold som f.eks. påvirkede tenner, kjevebeinabnormaliteter, cyster, svulster og generell tann- og beinhelse.

Symptomer:

 • Lettblødende tannkjøtt (merkes ikke hos røykere, på grunn av nikotins effekt på
  blodkaren)
 • Følelse at tennene er løse
 • Ofte dårlig ånde
 • Hovent tannkjøtt

Behandling

–  Scaling fjerner tannstein og bakterier fra tannoverflatene og under tannkjøttet. Det kan utføres ved hjelp av instrumenter, en laser eller en ultralydenhet.

 – Rothøvling. Rothøvling jevner ut rotoverflatene, motvirker ytterligere oppbygging av tannstein og bakterier, og fjerner bakterielle biprodukter som bidrar til betennelse og forsinker tilheling eller gjenfesting av tannkjøttet til tannoverflaten.

 – Aktuelle eller orale antibiotika kan bidra til å kontrollere bakteriell infeksjon. Aktuelle antibiotika kan inkludere antibiotiske munnskyllinger eller innsetting av geler som inneholder antibiotika i rommet mellom tennene og tannkjøttet eller i lommene etter dyp rengjøring. Imidlertid kan orale antibiotika være nødvendig for å fullstendig eliminere infeksjonsfremkallende bakterier.

Tannhelse Tips:

 • Børst tennene riktig: Børst tennene grundig to ganger om dagen i minst to minutter hver gang. Bruk en fluorholdig tannkrem for å styrke tannemaljen.
 • Rengjør mellom tennene: Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig for å fjerne plakk og matrester som børsten ikke når.
 • Besøk tannlegen regelmessig: Gå til tannlegen minst to ganger i året for rutinemessige sjekk-ups og profesjonell tannrensing.
 • Spis en sunn kosthold: Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer som kan føre til tannråte. Spis mer frukt, grønnsaker og kalsiumrik mat for å opprettholde sterke tenner.
 • Unngå tobakksprodukter: Røyking og snusing kan forårsake tannproblemer og tannkjøttsykdom. Prøv å slutte eller redusere bruken av disse produkter for bedre tannhelse.
 • Beskytt tennene under aktiviteter: Bruk en tannbeskytter under idrettsaktiviteter eller når du utfører aktiviteter med risiko for tannskader.
 • Ta vare på tannproteser: Hvis du har proteser, sørg for å rengjøre dem regelmessig og oppbevare dem på en trygg måte for å unngå skade og infeksjon.

Følg disse tipsene for å opprettholde en sunn munnhelse og et strålende smil!

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Sikre dine tenner og økonomi med tannforsikring
Les mer
Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Sikker, smertefri tannbehandling med narkose
Les mer
Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Trygge teknikker for en angstfri tannlegeopplevelse
Les mer

Periodontitt Behandling

(✔) Grundig rensing av tannkjøttet

(✔) Bekjempelse av tannkjøttbetennelse

(✔) Forebyggende tiltak for tannhelse