Left Fortsett å handle
Din Bestilling

Du har ingen varer i handlekurven din

Mandag til fredag : 09:00 - 18:00 / Tlf: 22 23 33 33
Språk

Tannfylling

Tannfylling hos Tannlege i Oslo

En fylling i en tann er den vanligste behandling av et hull (karies) i en tann. En fylling forhindrer ytterligere skade, fordi den beskytter det området hvor bakteriene hadde trengt inn.

Å legge en fylling i en tann med hull i, anses som den enkleste og best behandlingen. Det er naturligvis hvis det lar seg gjøre å legge en fylling på tannen. Røntgenbilder kan benyttes for å vurdere hvor dypt hullet er i forhold til tannerven.

Informasjon

Hva er tannfylling?

Tannfylling er en tannbehandling som brukes til å reparere tenner som har fått hull eller skader på grunn av karies eller skader. Under tannfyllingsprosessen fjerner tannlegen det skadede vevet og fyller hulrommet med en spesiell fyllingsmateriale for å gjenopprette tannens form og funksjon. Dette bidrar ikke bare til å forhindre ytterligere skader, men også til å gjenopprette tannens helse og estetikk, slik at du kan smile med selvtillit.

Hvilke type tannfylling finnes?

Det finnes flere typer tannfyllinger som brukes til å reparere skadede eller kariesrammede tenner. Noen vanlige typer tannfyllinger inkluderer komposittfyllinger, porselensfyllinger og amalgamfyllinger.

Panoramarøntgen

En panoramarøntgen, også kjent som panoramaradiografi, er et todimensjonalt bilde av hele munnen din. Den fanger opp overkjeven, underkjeven, tenner, tidsmessige kjeveledd (TMJ) og omkringliggende strukturer. Den gir en bred oversikt over tannhelsen din og er nyttig for å evaluere forhold som f.eks. påvirkede tenner, kjevebeinabnormaliteter, cyster, svulster og generell tann- og beinhelse.

Hva er en karies?

Tannråte er skade på overflate av tann. Det skjer når bakterier i munnen din lager syrer som da angriper din tannemalje. Tannråte kan føre til hull med karies. Hvis tannråte ikke behandles, kan det føre til smerter, infeksjon og til slutt føre til tap av din tann. 

Symptomene av karies

 • En tannpine
  Sensitiv tann eller tenner til varmt eller kaldt mat og drikke. 
 • Hvite eller brune flekker på overflaten av en tann
 • Et synlig hul i tannen
 • En infeksjon som kan føre til at det dannes puss som heter en abscess. 
 • Abscessen kan føre til at du kan få smerte, hevelse i ansiktet og feber.

Diagnose

Tannlegen gjør en undersøkelse av alle dine tenner, deretter ta en røntgen bilde eller en opg bilde for å se nærmere på din karies. Tannlegen skal deretter forklare hvor stort hullet er og hvordan det skal behandles. 

Behandling av karies

Tannkaries (hull i tann) kan behandles på forskellige måter. 

 1. Fluorbehandling.  Hvis du har tidlig karies, fluorbehandling kan hjelpe emaljen til å reparere seg selv. Tannlegen setter opp ny time deretter med kontroll. 
 2. Fyllinger. Ofte  trenger mann en fylling. Tannlegen skal fjerne det ødelagte tannvevet og deretter gjenopprette tannen ved å fylle den med et fyllmateriale.
 3. Rotfylling. Hvis skaden på tannen eller det har ført til en infeksjon som sprers seg til pulpa, kan det hende at du trenger en rotfylling. Les mer her om rotfyllinger.
 4. Ekstraksjon. I de mest alvorlige tilfellene, når skaden på pulpa ikke kan repareres, tannlegen skal informere deg om at tannen bør trekkes.  Tannlegen din vil foreslå at du får en tannbro eller et implantat for å erstatte den manglende tannen.

Hvordan å unngå karies

 1. Bruk tannkrem med fluor. 
 2. Puss tennene dine 2 ganger daglig
 3. Bruk tanntråd 
 4. Ikke spise eller drikke mat med mye sukker
 5. Unngå tobakk, snus og røyk. 
 6. Bestill undersøkelse og rens 2 ganger i året. 

Knekt Tann

Tannemalje er ganske hardt og det er vanskelig å knekke en tann. Men i noen tilfeller ved å spise noe hardt eller ved ulykke kan det føre til skade av din tann. I disse tilfellene er det viktig at du tar kontakt med tannlegen så fort som mulig. 

Behandling av knekt tann

 1. Fylling – Tannlegen reparerer tann med bonding slik at det ser og fungerer som en vanlige tann. 
 2. Tannkrone – Hvis en stor del av en tann har blitt ødelagt, tannlegen din skal ta en digital avtrykk av din tann og lage en tannkrone til deg i løpet av 1-2 uker. 
 3. Skallfasett – Hvis du har knekt en fortann og det kan ikke fikses med fylling, tannlegen skal informerer deg om skallfasetter – Les mer. 
 4. Ved ulykke og du har mistet en eller flere tenner. Tannlegen din kan anbefale tannimplantattannbro eller tannprotese

Årsaker

 • Magesyre
 • Syre fra mat og drikke 
 • spyttkjertlene og produserer mindre spytt
 • Tanngnissing

Symptomene

Først tegn på tann erosjon er tap av overflaten av tannen, noe som fører til et glatt, skinnende utseende. Tann erosjon gjør til at tennene blir mer følsom for varm, kald eller søt mat og drikke.

Behandlingen

 1. Bruk fluor tannkrem, det hjelper med å nøytralisere plakkbakteriene som produserer syre for å bryte ned emaljen. 
 2. Bruk fluor munnskyll som beskytter tennene dine og bidra til å nøytralisere plakkbakteriene i munnen som kan svekke emaljen.
 3. Bonding med fylling kan brukes ved emaljeerosjon. Hele prosessen tar en time eller mindre, og behandlingen tar vanligvis bare én avtale.
 4. En krone kan settes på en tann i mer alvorlige tilfeller av svak emalje. Denne prosedyren innebærer å dekke tannen med en ny krone som vil beskytte de skadede områdene. En tann krone kan gjenopprette funksjonen til en skadet tann, slik at du kan spise og drikke uten smerte. Det vil også beskytte tannen din mot fremtidig syreskader. 

Oppbygging av tenner

Det vanligste fyllings materialet som vi bruker når man ønsker å bygge opp tenner er kompositt fylling. Dette er et materiale laget av plast og glass. Materialet binder seg sammen med tannemaljen og kan brukes til å bygge opp tenner.

Mistet Fylling

Tannfyllinger varer ikke hele livet, og noen ganger kan en fylling falle ut. Det er mange årsaker til at en fylling kan løsne. Noen av de vanligste årsakene skyldes:

 • Ny filling som du har nettop fått som sitter ikke godt. 
 • Tygger for hardt eller du biter i hard eller sprø mat
 • gnissing (bruksisme)
  traumer på tann eller rot en kjemisk reaksjon som løsner bindingen av fyllingen til tannen

Hvis en fylling faller ut, er det første du må gjøre er å ringe tannlegen for å avtale en time. I mellomtiden, inntil du har time hos tannlegen din, er det viktig å beskytte den involverte tannen.

Tannhelse Tips:

 • Børst tennene riktig: Børst tennene grundig to ganger om dagen i minst to minutter hver gang. Bruk en fluorholdig tannkrem for å styrke tannemaljen.
 • Rengjør mellom tennene: Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig for å fjerne plakk og matrester som børsten ikke når.
 • Besøk tannlegen regelmessig: Gå til tannlegen minst to ganger i året for rutinemessige sjekk-ups og profesjonell tannrensing.
 • Spis en sunn kosthold: Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer som kan føre til tannråte. Spis mer frukt, grønnsaker og kalsiumrik mat for å opprettholde sterke tenner.
 • Unngå tobakksprodukter: Røyking og snusing kan forårsake tannproblemer og tannkjøttsykdom. Prøv å slutte eller redusere bruken av disse produkter for bedre tannhelse.
 • Beskytt tennene under aktiviteter: Bruk en tannbeskytter under idrettsaktiviteter eller når du utfører aktiviteter med risiko for tannskader.
 • Ta vare på tannproteser: Hvis du har proteser, sørg for å rengjøre dem regelmessig og oppbevare dem på en trygg måte for å unngå skade og infeksjon.

Følg disse tipsene for å opprettholde en sunn munnhelse og et strålende smil!

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Sikre dine tenner og økonomi med tannforsikring
Les mer
Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Sikker, smertefri tannbehandling med narkose
Les mer
Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Trygge teknikker for en angstfri tannlegeopplevelse
Les mer

Tannfyllingsbehandling

(✔) Nøyaktig fjerning av karies og skadet tannvev

(✔) Kvalitetsfylling for å gjenopprette tannens form og funksjon

(✔) Skånsom prosess for å sikre komfort og varig resultat